2017-2018学年高中英语外研版选修6学案:Module 2-Section Ⅳ Word版含解析全面版

发布于:2021-09-22 15:58:14

Section Ⅳ

Grammar & Writing

动词ing 形式作状语

阅读下列句子,体会黑体部分的用法 1.Will, still watching, saw the cat behave curiously. 2.When it had gone past he crossed the road, keeping his eyes on the spot where the cat had been investigating. 3.While sitting by a pool, Ferdinand sees a frog. 4.Before leaving his kingdom, he calls his son to him. 5.Not knowing her address, I can't write to her to express my gratitude. 6.Having lived with the girl for 5 years, we all know her very well.

一、基本用法 动词ing 形式作状语时,通常都表示主语正在进行的另一个动作 (即动作ing 形式与主语在逻辑上存在主动关系),用来对谓语动词表示的动作加以修饰或作为 陪衬,它可表示时间、原因、条件、让步、结果、方式或伴随动作,相当于相对 应的状语从句或 and 引导的并列句。 1.动词ing 形式作时间状语,多置于句首,也可置于句末。 Hearing the good news,they went wild with joy. 听到这个消息,他们高兴得发了狂。 Shopping in the mall,I came across my former classmate,Tom. 当我在商场购物时,我遇见了以前的同学汤姆。 2.动词ing 形式作原因状语,多置于句首或句末,也可置于句中。 Getting up late,he missed his early train. 由于起床晚了,他没有赶上早班火车。

Not knowing how to deal with the difficult situation,he turned to his teacher for help. 因为不知道如何应对这个困难的情况,他向老师求助。 3.动词ing 形式作条件状语,多置于句首。 Turning to the right at the second crossing,you will see the post office right before you. 在第二个十字路口向右拐,你会看到邮局就在你前面。 Being more careful,you will make fewer mistakes. 更细心点,你就会少犯错误。 4.动词ing 形式作让步状语,多置于句首。相当于一个让步状语从句。 Being poor,the old man was happy. 虽然穷,但老人很幸福。 Knowing where I live,he never comes to see me. 尽管知道我住哪里,他从来也没有来看我。 5.动词ing 形式作结果状语,多置于句末。 动词ing 形式作结果状语, 表示自然而然的结果。 而不定式作结果状语则表示 出乎意料的结果,且常与 only,just,never 等连用。 The boy fell off his bike,breaking his left arm. 男孩从他的自行车上摔了下来,弄折了他的左胳膊。 He hurried to the station,only to be told that the train had already left. 他匆忙赶到车站,却被告知火车已经开走了。 6.动词ing 形式作方式或伴随状语,多置于句末,也可置于句首。 Laughing and talking,they went back home. 他们有说有笑,回到了家。 He sat at the table,reading a magazine. 他坐在桌子旁,读着一本杂志。 二、动词ing 形式短语前可用连词,有时也可用介词或副词 1.为了使动词ing 形式作状语所表达的时间、条件、让步等意思更加明确, 可在动词 ing 形式前加上适当的连词 (when , while , before , after , if , unless , though/although 等)。

Don't talk while having dinner(while you are having dinner). 吃饭时不要说话。 Though working hard,he couldn't earn enough money to pay off his debt. 尽管努力工作,他也不能挣到足够的钱还清债务。 2.动词ing 形式短语前可用介词 on/upon,表示“一……就……”。 On hearing the news,all the pupils jumped with joy. 一听到这个消息,所有的学生都高兴得跳了起来。 3.为了强调结果,可在动词ing 形式前加副词 thus。 The bus was held up by the snowstorm,thus causing the delay. 公共汽车遭遇暴风雪,因此造成了延误。 三、动词ing 形式的否定式和完成式 1.动词ing 形式的否定式通常在ing 形式前加否定词 not。 She was puzzled,not knowing what had happened. 她迷惑了,不知道发生了什么。 2.动词ing 形式的完成式表示的动作发生在谓语动词之前。 Having finished the letter,he folded it and put it into the envelope. 写完信后,他把信折起来装进了信封。 四、独立成分和独立主格作状语 有些现在分词短语可以独立成为句子成分,不受句子主语的限制,这些常见 的结构有:judging from/by“从……来判断”;generally speaking“一般说来”; supposing“假设”;speaking of“说到”;considering“鉴于”。 现在分词作状语时,它的逻辑主语要与主句的主语相一致,但有时也可以有 自己独立的逻辑主语,这种结构称为独立主格结构。

Ⅰ.单句语法填空 【导学号:38300012】 1.(know)the place very well,I acted as their guide. 2.(finish)his homework,the boy went out to play. 3. I built all my hopes on his promises, only(find)that he was not an honest person. 4.He ran all the way,(reach)the school out of breath.

5.I'll go to meet you,time(permit). 【答案】1.Knowing 2.Having finished Ⅱ.单句改错 1.Heard the bad news,she couldn't help crying. 3.to find 4.reaching 5.permitting

2.Weather permits,we will have a picnic.

3.He left the room in a hurry,said nothing.

4.Seen from here,you'll get a wonderful view of the city.

5.He got to the office ahead of time,caught the first bus.

【 答 案 】 1.Heard→Hearing 4.Seen→Seeing 5.caught 前加 having

2.permits→permitting

3.said→saying

如何写关于文学或电影评论的短文

评论性的作文写作应从以下两点着手: 1.评价或观点:观点或立场要明确,无论是从反面评价一个事物或是从正面 评价一个事物,你可以通过反向或正向推理来佐证你的观点。 2.总结自己的感想,这也是很重要的,这是一个可以使你的文章凝聚升华的 部分,其重要性不言而喻,你可以通过举例来证明自己的感想,比如要写关于善 良的文章,你就可以举一些历史上很善良的人物。 [亮点句式] 1.Many people think/believe/suggest that fantasy literature is usually indirect and thrilling. 2.The majority of us consider it very necessary to read some. 3.What I want to stress is that...

4.According to the survey,films and literature play an important part in our daily life. 5.Views vary from person to person.

【写作任务】 根据下表内容,以 Why is fantasy literature so popular with young people?为题 写一篇 100 词左右的短文。 现状 原因 奇幻文学情节曲折惊险,能够吸 引年轻人。 许多年轻人喜欢奇幻 文学,他们阅读奇幻文 学时往往忘记吃饭、睡 觉。 适量阅读一些奇 建议

奇幻文学生动有趣,富于教育意 幻文学,但不要 义,容易感动年轻人。 沉溺其中,以免

奇幻文学往往描绘年轻人在现实 不适应现实生 生活中无法实现的事情,对年轻 活。 人理想的实现是一个弥补。

[审题谋篇] 体裁 话题 时态 人称 [遣词造句] Ⅰ.词汇 1.at present 当前 2.be popular with 受……的欢迎 3.indirect and thrilling 曲折惊险 4.lively and interesting 生动有趣 5.make up for 弥补 6.be/become addicted to 沉溺于……之中 Ⅱ.句式【导学号:38300013】 议论文 文学或影视作品 一般现在时 第三人称

1.他们阅读奇幻文学时往往忘记吃饭、睡觉。 When they read some fantasy literature,they often forget to eat and sleep. 2.同时,奇幻文学通常生动、有趣而又有教育意义。 At the same time,fantasy literature is usually lively,interesting and instructive. 3.除此之外,奇幻文学往往描绘年轻人在现实生活中无法实现的事情,对年 轻人理想的实现是一个弥补。 Besides,fantasy literature usually describes something that young people can't do in real life,so it makes up for the realization of young people's dreams. 4.读适量的奇幻文学还是有用的,但不用沉迷于此,否则你可能适应不了现 实。 It is useful to read a proper amount of fantasy literature,but don't become addicted to it or you may not adapt yourself to reality. [妙笔成篇]

【参考范文】 Why is fantasy literature so popular with young people? At present, many young people like to read fantasy literature.When they read some fantasy literature,they often forget to eat and sleep. Why is fantasy literature so popular with young people?Here are some main reasons.First,the plot of fantasy literature is usually indirect and thrilling.So it can attract young people.At the same time,fantasy literature is usually lively,interesting and instructive.As a result,it can easily move young people.Besides,fantasy literature usually describes something that young people can't do in real life,so it makes up for the realization of young people's dreams. It is useful to read a proper amount of fantasy literature,but don't become addicted to it or you may not adapt yourself to reality.

学业分层测评(六)
Ⅰ.完成句子 1.(听到坏消息),Mary felt very sad. 2.(这儿没有公共汽车),we had to go to work on foot. 3.The fire lasted nearly five days,(没有剩下什么值钱的东西). 4.You must be careful (过马路的时候). 5.(虽然从早到晚*疵),his father didn't get enough food. 【答案】 1.Hearing the bad news valuable 4.when crossing the street Ⅱ.阅读理解 A If HarryPotter was one of audience's top choices in recent cinematic history, its actress,Emma Watson, will never be forgotten.She stars in Sofia Coppola's latest work, TheBlingRing, which became a big event in the Cannes film festival. Before the premiere (首映), Watson said“HarryPotter feels like such a long time ago, but obviously it's still very present, being played in people's living rooms.I'm not trying to run away from it, but it's that I've had such an amazing three or four years to transform into new roles and work with new creative people.” Coppola's film is based on the true story of a group of Los Angeles teenagers,who stole luxury goods (奢侈品) from the houses of the rich and famous in order to copy their lifestyles.Watson said“It wasn't so much about the stealing.They wanted to pretend for two hours that they were Paris Hilton and to live that lifestyle for real.” Among the thieves' targets ( 对 象 )was Hilton.Between October 2008 and November 2009, they stole more than £3 million worth of items.They also showed off the items on *. Making the actors/actresses popular might be regarded as the final victory for the film, but according to Coppola, that was far from her purpose.“I changed the names of the characters because I didn't want to make them more famous, ” she said, adding that she was “not too concerned with the reactions” of the people on whom the story is 2.There being no bus 3.leaving nothing

5.Although working hard from morning till night

based. 【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章介绍了由“哈利· 波特”女星艾玛· 沃 森(Emma Watson)主演, 索菲亚· 科波拉(Sofia Coppola)根据真实事件编导的新片 《珠 光宝气》(TheBlingRing)。 1.TheBlingRing is a film that is. A.Emma Watson's best known film B.more famous than HarryPotter C.the best choice for teenagers D.directed by Sofia Coppola 【解析】细节理解题。根据第一段的“She stars in Sofia Coppola's latest work, TheBlingRing”可知。 【答案】D 2.According to the last paragraph, Coppola. A.wanted her film to be popular B.changed the characters' names in the film C.wanted the characters to become more famous D.cared very much about people's view of the film 【解析】细节理解题。根据最后一段的“I changed the names of the characters” 可知。 【答案】B 3.The characters in TheBlingRing steal from the rich or famous because. A.they hate the rich or famous B.they want to be famous on * C.they want to pretend to be rich or famous D.they want to help the poor with the money 【解析】细节理解题。根据第三段的“who stole luxury goods(奢侈品)from the houses of the rich and famous in order to copy their lifestyles”及“They wanted to

pretend for two hours that they were Paris Hilton and to live that lifestyle for real. ”可 知,这些年轻人偷富人或名人的物品是因为他们想体验一下他们的生活方式。 【答案】C 4.The purpose of the text is to. A.tell a true story B.discuss a new film C.compare two films D.introduce a film star 【解析】写作目的题。文章介绍了电影 TheBlingRing 的主演、剧情等。 【答案】B B If you have been stared at,laughed at on the street and called “the ugliest person in the world”, what are you going to do?Lizzie Velasquez, from Austin, Texas, was born without adipose tissue (脂肪组织), which means that she has no body fat.Although she eats up to 60 small meals a day,this 23?year?old girl remains only 27 kilograms or so. Lizzie knows well the feeling of being bullied.One of her eyes has become blind, and her appearance can be surprising at first sight.People often stare, make rude comments or send unkind e?mails.Now she has the courage to speak out.She is honest about the pain it causes her, though she refuses to let anything stop her.In the video she made in 2010, she says: I'm going to be honest.It was really hard for me to look in the mirror and accept who I was.I know you've heard time and time again people saying, “Be proud of who you are.Be yourself.” But you're probably thinking, “Why am I going to be myself if I'm just going to be made fun of?” I know the feeling of being called “the ugliest woman in the world”, but now I learn to accept that and try to show people how beautiful I am inside. In her book BeBeautiful, BeYou Lizzie shares advice on being unique, how to make and keep good friends and how to find out the beauty inside of someone.Lizzie has now written a second book about her struggle to be accepted.She is surely a woman on the

rise. 【语篇解读】 本文是记叙文。文章主要讲述了先天脂肪组织缺失的 Lizzie

Velasquez 如何乐观正视自己的外表并写书帮助他人的故事。 5.What do we know about Lizzie Velasquez? A.Her appearance has made her proud. B.She eats so little that she is very thin. C.Her weight does not agree with her age. D.She was born with one of her eyes blind. 【解析】细节理解题。由第一段中的最后一句“Although she eats up to 60 small meals ...only 27 kilograms or so”可知,她的体重和其年龄并不相符。 【答案】C 6.The underlined word “bullied” in Paragraph 2 can be best replaced by “”. A.hurt C.punished B.praised D.misunderstood

【解析】词义猜测题。由第二段中的“People often stare,make rude comments or send unkind emails”可知,人们常常盯着 Lizzie 看,说些难听的话或是给她发 一些不友善的电子邮件,这些行为深深地伤害了她。 【答案】A 7.What Lizzie Velasquez says in her video shows that . A.she is beautiful both inside and outside B.she begins to know how to face reality C.she used to lie to her friends D.she is proud of who she is 【解析】细节理解题。由第三段中最后的“now I learn to accept that and try to show people how beautiful I am inside”可知, Lizzie 学会了面对现实并开始向人们展 示自己内在的美。 【答案】B

8.Why does Lizzie Velasquez write books? A.To make a lot of money. B.To avoid being laughed at. C.To help more people like her. D.To become a famous writer. 【解析】 推理判断题。 由最后一段中的“Lizzie shares advice...inside of someone” 等信息可知,她写书的目的是为了帮助更多像她一样的人。 【答案】C Ⅲ.语法填空 Yesterday was my 18th birthday.As Father and Mother thought it was a big occasion for me, they suggested I 1.(hold) a birthday party at home to celebrate it.For several days they had been busy 2.(prepare) for this.By 4 o'clock I was pleased to see all my friends had come 3.a lot of beautiful presents.Mother cooked us a big meal. We 4.(spend) a wonderful night together,eating and talking 5.(happy).The most exciting moment was when Mother put a big birthday cake on the table and all my friends began to sing HappyBirthday.Seeing the 18 candles burning,I couldn't keep back my tears.Without Mother and Father' s love, I 6.(not lead) such a happy life now.Mother asked me to make a wish 7. I blew out all the candles.After that, everyone enjoyed the sweet birthday cake and shared my happiness. I am eighteen years old now, 8. means I've become an adult and have more 9.(responsibility).I'll do 10.(me) best to return my parents' love and live up to their expectations. 【答案】 1.(should)hold lead/wouldn't be leading 2.preparing 3.with 4.spent 5.happily 10.my 6.wouldn't

7.before 8.which

9.responsibilities

Ⅳ.短文改错 【导学号:38300046】 Next year I will go to university and becoming a college student,and I have never been away from my parents.I don't know what to adapt myself to my university life.I hear many freshmen are at a loss what to do when we are at university.They can't take care of themselves in their everyday life,feel lonely and homesick.Clothes,money or mobile phone are sometimes gone.And because of different climates and the food,they

often feel sick.Some even rented rooms outside the campus,but I don't think it's so safely.Could you tell me how to deal with these problems so that I will be able to get used the university life in the future? 【答案】 Next year I will go to university and away from my parents.I don't know a college student,and,but I have never been

to adapt myself to my university life.I hear many are at university.They can't take care of

freshmen are at a loss what to do when

∧ themselves in their everyday life,and/ lonely and homesick.Clothes,money or mobile are sometimes gone.And because of different climates and sick.Some even food,they often feel

rooms outside the campus,but I don't think it's so .Could you tell me the university life in

how to deal with these problems so that I will be able to get used the future?

选择朋友要经过周密考察,要经过命运的考验,不论是对其意志力还是理解力都应事先检验,看其是否值得信赖。此乃人生成败之关键,但世人对此很少费心。虽然多管闲事也能带来友谊,但大 多数友谊则纯靠机遇。人们根据你的朋友判断你的为人:智者永远不与愚者为伍。乐与某人为伍,并不表示他是知已。有时我们对一个人的才华没有信心,但仍能高度评价他的幽默感。有的友谊 不够纯洁,但能带来快乐;有些友谊真挚,其内涵丰富,并能孕育成功。一位朋友的见识比多人的祝福可贵得多。所以朋友要精心挑选,而不是随意结交。聪明的朋友则会驱散忧愁,而愚蠢的朋 友会聚集忧患。此外,若想让友谊地久天长。这需要技巧和判断力。有的朋友需*处,有的则需远交。不善言谈的朋友可能擅长写信。距离能净化*在身边无法容忍的缺陷。交友不宜只图快乐, 也要讲求实用。一位朋友等于一切。世间任一美好事物的三大特点,友谊兼而有之:真、善、专一。良友难遇,如不挑选则更难求。保住老朋友,比结交新朋友更重要。交友当寻可长久之友,如 得其人,今日之新交,他年自成老友。最好的朋友是那些历久常新,能与之共享生活体验者。没有朋友的人生是一片荒原。友谊使欢乐加倍,痛苦减半;它是应对厄运的不二良方,是可以滋润心 田的美酒。


相关推荐